Lekko zapieczony z zewnątrz; delikatny w środku. Doskonale rozsmarowuje się na pieczywie. Nie pozostawia stawia również oporu pod widelcem; w towarzystwie konfitury z cebuli lub kwaśnych jabłek. Pasztet robiony blenderem to przysmak najwyższej jakości dzięki któremu znacznie usprawnisz proces, mielenia, który, w wydaniu manualnym, wymaga nieco wysiłku i czasu.
Blendery w dłoń!
Do przygotowania wypieku niezbędne będzie mięso (jeśli przygotowujesz danie w takim wydaniu) lub warzywa (dla wegetarian i wegan). Nieodzownym elementem okazują się jednak przyprawy, które decydować będą o wyrazistości masy. Do najpopularniejszych należą: sól, biały i czarny pieprz, czarnuszka, tymianek, papryka wędzona i cebulka w sproszkowanej wersji. Pasztet robiony blenderem to smaczne, domowe smarowidło które z powodzeniem zastąpi zapuszkowane, wypełnione chemią produkty.
Pasztet robiony blenderem – co do niego dodać?
Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób go przygotować, istnieje prosta i szybka metoda działania. Wystarczy wrzucić ugotowane mięsko z rosołu (sprawdzi się tutaj kurczak, np. porcja rosołowa w połączeniu z mięsem wołowym). Warto dołożyć do całości również nieco cięższe produkty, które nadadzą kremowości masie. Pasztet robiony blenderem można na przykład uzupełnić namoczoną bułeczką (na przykład w mleku), zmielonym ziemniakiem lub… namoczonymi, rozdrobnionymi płatkami owsianymi. W przypadku pasztetów bezmięsnych, doskonałym „nawilżaczem” okaże się marchew i cukinia, które posiadają w swoim składzie sporo wody i nadadzą całości kremowego wykończenia.