Szafki są centralnym punktem prawie każdej kuchni, więc kiedy są brudne, ludzie to zauważą. Codzienne odciski palców, rozpryski żywności i znaki wodne są zwykle głównymi winowajcami, ale z czasem mogą pojawiać się trwalsze plamy. Na szczęście nasze proste wskazówki dotyczące czyszczenia szafek kuchennych mogą pomóc w rozwiązaniu wszelkiego rodzaju problemów, w tym tłustych plam i lepkich szafek. Czym czyścić matowe meble kuchenne? Sprawdźmy!
Kiedy czyścić szafki kuchenne?
Zalecamy dwuetapową metodę czyszczenia szafki, która obejmuje cotygodniowe i sezonowe poprawki, aby zaoszczędzić czas i energię. Zamiast częstego wycierania szafek, najlepszym sposobem czyszczenia szafek kuchennych jest cotygodniowy zabieg punktowy. Wystarczy spryskać ściereczkę z mikrofibry uniwersalnym środkiem czyszczącym i zetrzeć odciski palców, odpryski i inne ślady. Pamiętaj również o zdezynfekowaniu sprzętu. Sezonowe czyszczenie naszym zdaniem powinno obejmować gruntowne wyczyszczenie szafkek trzy lub cztery razy w roku. W tym celu opróżnij szafki z całej zawartości. Następnie przetrzyj ściereczkę z mikrofibry łagodnym środkiem czyszczącym. Wytrzyj półki oraz wewnętrzną i zewnętrzną stronę drzwi. Użyj czystej szczoteczki do zębów do czyszczenia rogów i innych małych szczelin. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia przed uzupełnieniem zapasów.
A czym czyścić matowe meble kuchenne by zachować ich strukturę?
W tym wypadku zanim sięgniesz po środki chemiczne, które mogą uszkodzić meble, szczególnie w macie wypróbuj sprawdzone, domowe sposoby. Czym czyścić matowe meble kuchenne? Dobrze sprawdza się roztwór wody z octem i sokiem z cytryny lub wody z amoniakiem w proporcjach jedna łyżka na litr wody.