Z chwilą pojawienia się płyt indukcyjnych na rynek weszły patelnie indukcyjne, które swoim wyglądem przypominają tradycyjne naczynia. Jednak różnice w budowie, jakie posiadają patelnie nieindukcyjne i indukcyjne, zmuszają konsumentów do zapoznania się z ich przeznaczeniem. W przeciwnym wypadku można uszkodzić nowo zakupiony produkt lub nie mieć z niego żadnego pożytku. Czytając ten artykuł, dowiesz się, co należy wiedzieć na temat różnych rodzajów patelni.
Patelnie nieindukcyjne a indukcyjne- różnice
Kupując patelnię do swojej płyty indukcyjnej, musisz wiedzieć, że patelnie nieindukcyjne nie nadają się do tego rodzaju kuchenki. Pierwszym argumentem, przemawiającym za słusznością tego stwierdzenia jest to, że zwykłe patelnie nie będą działać na indukcji. Technologia wykorzystywana w patelniach indukcyjnych jest przeznaczona tylko i wyłącznie do tego rodzaju urządzeń. Działa to także w drugą stronę. Korzystanie z patelni indukcyjnej na kuchence gazowej lub elektrycznej doprowadzi do uszkodzeń naczynia pod wpływem płomieni. Taka patelnia będzie bezużyteczna zarówno na tradycyjnej kuchence, jak i płycie indukcyjnej.
Jak wybrać odpowiednią patelnię?
Jeśli chcesz wybrać prawidłowy rodzaj patelni, musisz zapoznać się z etykietami produktów, na których umieszczone jest odpowiednie oznaczenie, czy patelnie nadają się na indukcję czy nie. Symbol rzędu pętelek potwierdza przeznaczenie patelni do płyt indukcyjnych. Jeśli nie widzisz takiego symbolu, to oznacza, że są to patelnie nieindukcyjne. Jeśli masz problem z rozpoznaniem ikon, możesz poprosić obsługę o pomoc lub skorzystać z internetowych zakupów. Sklepu online z patelniami zazwyczaj podają niezbędne informacje w opisach swoich produktów.